Vasárnap - bővebben

greco_jezus_kiuzi_a_kufarokat_a_templombol_jpg.jpgÍrtam itt már egy rövidebbet a vasárnapi zárvatartásról. Írt erről Mike Károly is egy kiválót. Most írtam erről egy hosszabbat elemzőset, tudományoskodóbbat. Íme:
http://plwp.eu/docs/wp/2015/2015-04_Szalai.pdf

Aki nem olvasna erről annyit - különösen vasárnap -, annak itt az összefoglaló, a tanulmányt hét legfontosabb állítása:

1.) Az egyszerre kiadott szabadnap, a gazdaság, a termelés (nagy részének) koordinált leállása, a pihenőidő egységesítése pénzügyi (profit-) és társadalmi érdek is.

2.) Az, hogy ez a pihenőnap éppen (szombatra és) vasárnapra essen, a vallásszabadság érvei mellett, szekuláris érvekkel is alátámasztható: a nemzetközi kereskedelem követeli, hogy a hazai termelés akkor álljon le, amikor a környező országoké, a fő külkereskedelmi partnereinké.

3.) A vasárnapi általános munkaszünet nem jelenti azt, hogy ekkor minden üzleti tevékenységet fel kell függeszteni: vannak olyan szolgáltatások, amelyek épp azért szükségesek, hogy ezt a pihenőnapot a többség értelmesen, az ünnephez méltóan vagy (ami nem ugyanaz) a társadalmi célokkal összhangban el tudja tölteni.

4.) A modern kereskedelem, mivel elsősorban az emberek közötti kooperációt, kommunikációt segíti, illetve erkölcsi nevelő funkciója is van, így nem egyszerűen szükséges rossz, a vasárnap társadalmi (szekuláris) funkciójával sem feltétlenül ellentétes. (Ki kell emelni: Magyarországon ez „helyi szokásnak” is tekinthető húsz-huszonöt év távlatából.)

5.) Ugyanakkor érdemes azt is megfontolni, hogy mi adja a vasárnap ünnepnap jellegét – és ennek alapján végiggondolni, hogy milyen tevékenységek férnek azzal össze, illetve mely tevékenységeket érdemes emiatt tiltani aznap. A kiindulópont: az ünnepnap nem csak a fizetett munkával töltött hétköznaptól, hanem a házimunkától is elválik. Emiatt (éppen a gazdasági társadalmi érdekek miatt is) érdemesnek megfontolni, hogy valahogy rávegyük-e a társadalmat, hogy a nem fizetett, házi munkát se hagyják vasárnapra. (Ez az érv bizonyos kereskedelmi tevékenységek korlátozását indokolhatja. Azonban ez a szabályozás sokkal inkább bizonyos árucikkekre kellene, hogy kiterjedjen, nem pedig bolttípusokra, kereskedelmi formákra.)

6.) A vasárnapot érdemes ünnepként megtartani. Viszont éppen az ünnep jellege okozza, hogy annak eltöltését annak ellenére sem érdemes (jogi, vagy jogon kívüli) szabályozókkal befolyásolni, hogy nem mindegy, azt mivel töltjük: az ünneplés, ha nem öncél, hanem valami nagyobb cél szolgálatában áll (legyen az bármilyen nemes cél is) akkor végső soron munka – és mint ilyen ellentétes az ünnep lényegével.

7.) Amennyiben mégis szabályozni akarja valaki a vasárnapi, ünnepi tevékenységet (mint láttuk, a kereskedelem-korlátozás hatása kimutatható), akkor azt nem feltétlenül csak a szabályozás (a betiltás) eszközével érheti el. Sok szempontból jobb társadalmi eredményekkel kecsegtet a vasárnapi kereskedelem megdrágítása – elsősorban a bérpótlék emelése révén.