Karácsonyfa már most? Na ne!

Ne tévesszük szem elől a célt!



karacsonyfa_novemberelejen.jpgOktóber 20. táján döbbentem meg azon, hogy még a Mindenszentek ünnepe sem jött el, de már a közeli boltban karácsonyi édességeket kezdtek el árulni. November 9-én pedig az egyik vidéki bevásárlóközpontban már a virágbolt teljes karácsonyi díszben volt (lásd csatolt kép). A karácsonyi készülődésben helye van az ajándékoknak, vásárlásnak, a Mester tanítványai is "elkészítették a húsvéti vacsorát", de nem szabad szem elől téveszteni azt, hogy elsősorban arra készülönk, hogy "megkapjuk... a megtestesülő élő Isten igéjét, és részesüljünk drága testéből" (Tesszalonikai Simeon). A keleti szertartású katolikusoknál a napokban, november 15-én meg is kezdődött a felkészülési időszak, hiszen ők a Nagyböjthöz hasonlóan 40 napos felkészülési időszakot tartanak. A római szertartású katolikusok pedig december 1-jén kezdik az adventet. A bűnbánat, a szertartások, az elmélkedés mind-mind azt szolgálják, hogy megérezhessük azt a csodát, hogy úgy szereti "Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta".  A vásárlás által nem leszünk ott lélekben december 24-én este a betlehemi barlangban. 

Bár azt se feledjük, hogy "a fogyasztásközpontúság, az anyagi javak bálványozása erkölcsi hiba, nem pedig a piac szükségszerű kudarca" (II. János Pál Gazdaságetikai Intézet bemutatkozása: http://www.ip2.hu/index.php?page=bemutatkozas). Lehetnek körülöttünk reklámok, de rajtunk is múlik, hogy mi mire koncentrálunk! Vannak, akik önmagunk is erősek, de jó kezdeményezések is segíthetik felkészülésünket. Erre jó példa az, hogy egy borsodi kisvároska, Múcsony görögkatolikus papja, Juhász Géza atya évek óta segíti százak felkészülését az ún. maratonokkal, és most is elindult Karácsonyi Maraton. A napi feladatok segíthetnek, hogy mi is célba érjünk. Mindennek meg van a magad ideje. Most  a készülődésé: inkább az adventi gyertyán gyújtsunk egy-egy gyertyát. 

adventi_koszoru.jpeg"Készülődj fel Betlehem: / Mindnyájunk számára megnyílik az Édenkert! / Ékesítsd fel magad, Efráta, / mert a barlangban az élet fája sarjad ki a Szűztől: / Hiszen az méhe szellemi paradicsommá válik, / melyben az isteni ültetvény díszlik, / melyről, ha eszünk, élni fogunk, / s nem halunk meg, mint Ádám. / Krisztus születik, / hogy előbb elesett képmását fölemelje." (görögkatolikus tropár)