Kétszer eladni ugyanazt?

20150614_192044.jpgVasárnap hajnalban nekivágtam a világnak (még ha egy hétre is) és immáron az Új Világban, az Amerikai Egyesült Államokban gyűjtök tapasztalatokat. Kicsit, mint anno Alexis de Toqueville. Nagyformátumú könyvet nem fogok írni belőle, de egy-egy momentumot mindenképpen megosztok.

A hosszú út Európa és USA közti része a menetrendnek megfelelően zajlott, azonban a belföldi átszállás evidenciát szolgáltatott arra, hogy itt sem minden tökéletes. Sőt! A magyar közszolgálati csatorna egy olcsó légitársaságról szóló ironikus sorozata kelt életre.

Egyrészt közel három órát késett a járat, a beérkező járat késése miatt, de ez önmagában nem lenne érdekes. Az izgalmas kérdés akkor jött, mikor kiderült, hogy a repülőgép 45 fős kapacitása helyett 49 embernek adtak el jegyet, és mind meg is jelentek. Először megpróbált a légitársaság önként jelentkezőket csábítani, aztán mivel az nem járt sikerellel az empátia és belátás erős tanújelét mutatva a legolcsóbb jegyet vásárlók családot választották, ahol nem mellesleg a két felnőtt mellett egy pici, egyéves forma gyerek is utazott, aki már a várakozásban lefáradt. Apuka természetesen idegesen reagált. A szituációba bedobott fiatal légitársasági kolléga, teljesen érthető módon, szintén ideges volt. Erre ment újból a huzavona, és végül az utastársak közül előjöttek a hiányzó hősök, akik egy elég tisztességes (500 USD (sic!)) kárpótlásért fejében még egy éjszakát maradtak és csak másnap reggel utaztak tovább végcéljüke.

Mégha végül minden meg is oldódott, azért érdemes elemezni a helyzetet. Amikor repülőjegyet vásárlunk, azt gondoljuk, hogy az nem egy opció, amiben mi vagyunk a kötelezettek, így csak akkor szállhatunk fel, ha a légitársaság szerencsésen szervezett, hanem mindenképpen. Persze lehet, hogy az apróbetűs részben ez a lehetőség fel van tüntetve, de akkor sem méltányos. Kicsit ez olyan, mintha ha valaki két nőnek is szerelmet ígér egyszerre, vagy éppen ha ugyanazt a kiflit két embernek is eladnánk. Az meg egy második kérdés, hogy miért pont az olcsóbb jegyet vásárlót büntetnénk. Azt aki idejekorán megvette a jegyét?

Persze az utazásban benne van a „nemmegjelenés” kockázata, de szerintemben a közlekedésben is, mint minden szolgáltató szektorban fontos az ügyfélközpontúság. Az ügyfélközpontúság számomra azt jelenti, hogy adott szerződéses kondíciókhoz képest az ügyfelek nem járhatnak rosszabbul. Azaz a nemmegjelenés kockázatát ne a másik ügyfélre hárítsuk, illetve fontos, egy üzleti vállalkozás, így légitársaság gyakorolja a józan előrelátás erényét.

Egyébként a kisgép egyetlen stewardese is kiválóan illeszkedett volna a hazai sorozatba. Sluszpoénként kiderült, hogy két hely szabadon maradt így is a gépen. Így feleslegesen fizetett ki a légitársaság 1000 dollárt… Megérdemelték.