MacIntyre a politikán túli katolicizmusról

A.MacIntyre.jpgAlasdair MacIntyre korunk egyik legfontosabb filozófusa. Tomista. Maritain egyik legfontosabb örököse. A London Metropolitan University vezető kutatója (Centre for Contemporary Aristotelian Studies in Ethics and Politics - CASEP) és a University of Notre Dame emeritus professzora

Az előadásának két fő kérdései:
- Mit jelent katolikusnak lenni? (Alaptézise: a katolikusok mindig valamivel szemben határozták meg magukat. Mivel szemben kell ma a katolicizmust meghatározni?) 
- Hogyan legyen katolikus valaki egy olyan országban, amelyben egyik politikai erővel sem lehet katolikusként azonosulni? (Az Egyesül Államokról beszél...)

Nem fontos egyetértenünk minden válaszával, de meghallgatni szerintem az.

Válaszának elemei (megengedhetetlenül leegyszerűsítve): a remény, az életünk Isten és a mi közös alkotásunkként való szemlélete, az imádság és az egyházi hagyomány elfogadása - szemben a tudományos naturalizmussal. Túl kell lépni a (napi) politikán és a metafizika, illetve a költészet (tágabban irodalom) felé kell fordulni. Majdhogynem első helyre téve azonban a caritast, amely az ima legnyilvánvalóbb gyümölcse. 

MacIntyre magyarul olvasható művei:

Az erény nyomában (Osiris, Budapest, 1999)

Az etika rövid története (Typotex, Budapest, 2012)

A video angol nyelvű, felirat nélkül. Ha a szöveg elérhető lesz írott formában frissítem a posztot.

Alasdair MacIntyre "Catholic Instead of What?" Response by Sean Kelsey from ND Center for Ethics and Culture on Vimeo.