Mire gondolhat a miniszter? A Tízparancsolat védelmében (vendégposzt: Palkó Istvántól)

10parancs_ikon.jpgValamiért sokan kérdezik tőlem (pedig semmilyen szinten nem vagyok szakértő), hogy mit gondolok az új miniszter állításáról, miszerint a Tízparancsolat megtartása megvéd a halálos betegségek 70-80 százalékától. Most leírom a véleményemet, és ha bárki kérdez, ezután már csak erre fogok hivatkozni. 

A Tízparancsolat kb. 3500 éves, nem mai darab. Kőtáblákra írták, vagyis már csak "helyhiány" miatt sem tartalmazza saját magyarázatát. Viszont arra kifejezetten jó ez a tömörség, hogy lehetőséget adjon az aktualizált értelmezésre, továbbgondolásra. Nyilvánvalóan akkor juthat csak el mindenkihez évezredekkel később is, ha "avulásmentes". Nem kell hozzá hívőnek lenni vagy az ókori Egyiptomból menekülni, önmagában is univerzális iránymutatás:

1. Uradat, Istenedet imádd, és csak neki szolgálj – konkrét jelentésén túl a parancsolat arra is indít, hogy a hitünk szerinti értelmes életcélnak éljünk, és szabaduljunk meg a szenvedélyek, tárgyak vagy személyek függéséből. Ne ezeknek a bálványainknak szolgáljunk. Minden függőség hosszú távon megbetegíthet

2. Isten nevét hiába ne vedd – a káromkodás vagy a szükségtelen esküdözés mögött álló jellemhibákra, a rosszul kommunikált indulatra, haragra és keserűségre (pláne, ha egy általunk nehezen befolyásolható entitásra irányul), sőt a valamennyire szintén ide kapcsolódó folyamatos bizonyítási kényszerre is rámehet hosszú távon az egészségünk.

3. Az Úr napját szenteld meg – ateisták és agnosztikusok számára is egyértelmű lehet az iránymutatás: szakíts pihenésre hetente legalább egy napot, amikor akár semmit sem csinálsz, csak vagy, ilyenkor a szeretteidet és többek között a saját létezésedet is ünnepled. Hívőként persze ennél még többre, a keresztény közösségi ünneplés különleges formájára hív a parancsolat. Ha valaki csak a munkájának él, és nem tud ünnepelni sem, az hosszú távon megbetegíti őt.

4. Atyádat és anyádat tiszteld – friss kutatások igazolják, hogy az egymás iránt kifejezett tisztelet a titka a jól működő kapcsolatoknak (fontosabb, mint a kommunikáció mennyisége), különösen a még fejlődő személyiség esetében, akinek szintén jár a tisztelet. A kölcsönös tisztelet hiányában végbement szomorú gyerekkori események pszichés lenyomata akár évtizedekkel később is megbetegít, a rövid élet kockázatára hívja fel a figyelmet ez a parancsolat.

5. Ne ölj - védd mások és a magad életét, ne károsítsd egyiket sem. A dohányzástól a környezetszennyezésig, a konkrét gyilkosságtól az egészségtelen táplálkozásig számtalanféle módon károsítjuk mások vagy a magunk életét, egészségét. A lehető legkonkrétabb vonatkozásában védi egészségünket e parancsolat minél jobb megtartása.

6. Ne paráználkodjál – Pszichózisok, neurózisok, megromlott házasságok és keserű gyerekkori, majd felnőttkori élmények fakadnak kötődési, kapcsolati, szexuális problémáinkból, szüleink hibáinak lenyomataiból. A monogám, tartósnak szánt és komolyan vett párkapcsolatok jelentik ezek elkerülésének a minimumát.

7. Ne lopj – ha nem lenne egyértelmű: tartsd tiszteletben a magántulajdon, a köztulajdon és bármiféle tulajdon szentségét. Aki lop, abban a vagyonhoz, a hatalomhoz, egy tárgyhoz, a pénzhez vagy valami máshoz fűző beteges kötődés alakulhat ki, sok közszereplőn sejtjük látni ennek jelét.

8. Ne hazudj, más becsületében kárt ne tégy – sokan keverednek kisebb-nagyobb hazugságok hálójába, elvesztve sokszor őszinteségüket és hitelességüket önmagukkal szemben is. A kettős élet, haragra építő közösségi magatartás, az igaz érzelmek ki nem fejezése képes az embert betegségekbe hajszolni, ettől is óv a parancsolat.

9. Más házastársát ne kívánd - amit a 6. parancsolatot megtartva elkerülsz, azt legbelül is érdemes meghaladnod, hogy tetteid és vágyaid egy irányba mutassanak. A meg nem élt, de nem is meghaladott (személyekre vonatkozó) vágyak megbetegítenek.

10. Más tulajdonát ne kívánd - amit a 7. parancsolatot megtartva elkerülsz, azt legbelül is érdemes meghaladnod, hogy tetteid és vágyaid egy irányba mutassanak. A meg nem élt, és nem is meghaladott (tulajdonra vonatkozó) vágyak megbetegítenek

Bár a jelenség még nem minden vonatkozásában dokumentált, egyre több tapasztalati tény támasztja alá azt a (nem véletlenül) terjedő vélekedést, miszerint kisebb-nagyobb betegségeink döntő része pszichoszomatikus eredetű, a tartós lelki egyensúlytalanságok halálos betegségként is jelentkezhetnek. Egészen konkrétan például a 1. függőségeink, 2. a rosszul kommunikált elégedetlenségünk, 3. a pihenés és az ünneplés hiánya, 4. a családtagokkal való megromlott kapcsolat, 5. az egészségtelen életmód, 6. a párkapcsolati kötődési nehézségek, 7. a beteges gyarapodási kényszer, 8. a rosszul kialakított és kifejezett érzelmeink, 9. a rosszul megélt, személyek iránti vágyaink és a 10. a rosszul megélt, anyagi gyarapodás iránti vágyaink állnak a háttérben. Fogalmam sincs, milyen arányban, de a 70-80 százalék a fentiek után alulbecslésnek tűnik

Sok kultúrában megvan a maga megfelelője a Tízparancsolatnak, méghozzá konkrét egészségi vonatkozásokkal. A klasszikus jógában például jáma-nijáma a neve, és a jóga nyolc fokozatának első két lépcsőjeként a testi-lelki fejlődés alapját hivatott megteremteni. "Valamiért" ott is nagyon szoros a kapcsolat a mértékletes és bölcs életvitel, illetve a testi-lelki egészség között. 

Tudom, hogy sokaknak nem ilyen "tartalmi jellegű" problémájuk volt az új miniszter mondatával. Én is így vagyok vele, de szándékosan nem a politikai gyakorlati vonatkozásokról írtam. Nem a jövő-menő minisztert akartam megvédeni, hanem a maradandó Tízparancsolatot.