Kell-e fűtés a templomba?

calvin_templom_1.jpgÖkumenikus imahéten vagyunk túl. Ilyenkor több egyházközségbe, gyületekezetbe is ellátogathatunk. Mivel januárban többnyire hideg van (most is), ilyenkor a szertartásbeli különbségek mellett megtapasztalhatjuk azt is, hogy melyik közösség hogyan közelít, ahhoz, hogy télen kell-e fűteni a templomban, milyen hőmérséklet kell. Természetesen nem jártam még az összes templomban, de tapasztalatokban általában protestáns istentiszteleti terekben  melegebb van ilyenkor télen, mint nálunk katolikusoknál, de ez talán csak részben lehet tudatos, illetve általános. Hiszen például a középkorból származó miskolc-avasi vagy sajószentpéteri régi nagy református templomokban ilyenkor télen olyan hideg van, mint a csuda. Egyértelmű, hogy a középkorban egy lakóházban is más volt a fűtéssel kapcsolatos elvárás, mint most itt Európában. Szóval az épület régiségivel is összefüggésben van ez a kérdés.

maslowpiramis.jpgMindenesetre én azért azt gondolom, hogy oda kell figyelni, hogy milyen hőmérséklet van a templomban. A gazdasági elemzésekben gyakran előkerül az alapszükségletek úgynevezett maslow-i hierarchiája. Ahogy Alford-Naughton "A menedzsment, ha számít a hit" könyve (57-58.o.) is jelzi lehetséges egy rendezés, ami a testi szükségletektől a lelki szükségletekig terjed: "A piramis legalján a fiziológiai szükségletek állnak, följebb található a biztonság, a szeretet, az elismerés, végül az önkiteljesítés iránti alapszükséglet. Senki sem élhet élelem nélkül, de a magát a kiteljesített ember nem azért él, hogy egyék. Ugyanígy a jó egészség elősegíti, a betegség pedig korlátozza minden lehetséges tevéklenységünket, de csaknem bizonyosoan nem fogjuk sokra vinni az életben, ha mindig az egészségünkkel és testi jólétünkkel törődünk leginkább. Maslow piramisa jól szemlélteti, hogy azok az igényeink, amelyek szükségletként a legalapvetőbbek, egyben a legáltalánosabbak is, de "nem ezek jelentik a csúcsot". Ha nincsen rendes ruhánk, fájdalmunk van, akkor nagyon nehezen tudunk a kiteljesedésre fókuszálni. Ahogy a közmondás is mondja "Üres hasnak nem elég a szép szó." Így ha azt akarjuk, hogy a közösség tagjai fókuszáljanak a tanításra, biztosítani kell az alapvető szükségleteket: az istentisztelet helye megfelelő legyen, ne legyenek zavaró szagok, világítás, megfelelő legyen a hőmérséklet. Vannak persze modernebb templomok, ahol, mintha színházba érkeznénk letehetjük a kabátunkat egy ruhatárban (lásd például csatolva az USA-beli Calvin College református templomának előterét), de az is érthető, hogyha régebbi épületről van szó, akkor legalább kabátban vagy éppen egyes ülésfűtött padokban legyen megfelelő hőmérséklet. Vagy éppen Nigériában, ahol az Iszlám Állam kistestvére a Boko Haram pusztít, rendszeresen robbant, ott kell az, hogy biztonsági őrök vigyázzanak egy-egy mise résztvevőire. Persze a fűtés nem olcsó mulatság, de a templom egyik fontos otthonunk, több közösségben telente külön gyűjtést rendeznek a templom fűtéséhez való hozzájárulásra.Tudom vannak aszkéták, akik a legnagyobb lemondás közepette is képesek Isten üzenetét meghallani és megérteni, de a többség számára ez nagyon nehéz. Vagy éppen a könnyített pálya elérhetősége kell ahhoz, hogy utána nehezített körülmények között is megértse a hitet, a tanítást és azt, ahogy a Calvin College templomának előterén is ki van írva: "a Te (mármint Jézus Krisztus) világosságod a mi világosságunk". 

(Fotó: A Calvin College Templomáról készült fotó saját készítésű, a Maslow piramis képét az Egri Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola honlapjáról töltöttem le: http://old.ektf.hu/hefoppalyazat/pszielmal/maslow_motivcis_piramisa.html)