Érdekkonfliktusok: miért problémás?

conflictofinterest1501078365.jpgAz utóbbi időben sokszor felmerülnek olyan helyzetek a médiában, amikor valamely befolyásos ember, vagy rokona nyer egy-egy pályázaton, vagy éppen egy vizsgán, versenyen egy rokon a vizsgáztató. Ilyen esetben gyakran kerül szóba az úgynevezett "összeférhetetlenség" (érdekkonfliktus, avagy "conflict of interests" kérdése). Mi itt a probléma? Mivel ez eléggé szorosan gazdaságetikai kérdés gondoltam, hogy ezzel kapcsolatos gondolataimat megosztom. 

Az érdekkonflikusok, akkor jönnek elő, ha valaki úgy tölt be egy hivatást, pozíciót, hogy van olyan tényező, ami akadályozza, hogy azt teljeskörűen, megfelelően, szakszerűen ellássa. Tudom, hogy ez nagyon elvi dolognak hangzik, de például nagyon egyszerű helyzetekben is adódnak érdekkonfliktusok. Például, ha egy lelkészt a szülőfalujába helyeznek és itt előjöhetnek olyan helyzetek, hogy olyanokat kell lelkileg gondozni, akikkel például gyerekkori csínytevésekben együtt vettek részt. De ahogy az Oklahomai Katolikus Egyházmegye Etikai Kódexe utal rá összeférhetetlenség lehet, ha valaki családtagját foglalkoztatja nem magán vállalkozásban vagy éppen jelentős méretű ajándékot fogad el. Persze az ilyen helyzeteket is lehet kezelni, ha a "szeretetet az igazságban" gyakoroljuk, de mégiscsak problémás helyzetek jönnek létre, amikor sajnos a szabad döntés lehetőségét korlátozzuk. Függőségek, függések és elfogultság helyett pedig szabad döntésre van szükség. Én mindig azt mondom, hogy olyan döntéseket kell hozni, hogy akkor is megállja a helyét a döntés, hogyha nem tudnánk, hogy az adott illető rokon, ismerős vagy éppen barát. Ahogy Isten is olyan bíró, aki elfogulatlanul ítél meg minket: bármelyikünk elérheti a kegyelmet. Ahogy rokonai érkezése után Jézus Máté 3, 31-35 szerint felteszi a kérdést: „Ki az én anyám és kik az én testvéreim?” Aztán végighordozta tekintetét a körülötte ülőkön, s csak ennyit mondott: „Ezek az én anyám és testvéreim! Aki teljesíti az Isten akaratát, az az én testvérem, nővérem és anyám”

Az érdekkonfliktusok feloldásának többféle módszere lehet: elkerülés, közzététel és visszalépés lehet. A nyilvánosság fegyelmezőereje mindenképpen fontos szerintem és ahogy Lukács 12,2 mondja: "Nincs semmi elrejtve, ami nyilvánosságra ne kerülne, s titok, ami ki ne tudódna. Amit sötétben mondtok, világos nappal hallják majd, és amit a zárt falak közt fülbe súgtok, azt a háztetőkről fogják hirdetni". Ezért is egyszerűbb közzétenni az ilyen dolgokat. De tudom, hogy a megfelelő kezelés nehéz dolog, de már a tudatos gondolkodás egy fontos előrelépés.