Egy hollandus az értékekről

wp_20151203_10_23_47_pro.jpgCsütörtökön  mellőzve nagy médiavisszhangot  előadást tartott Budapesten, a Károli Egyetem Hittudományi Karán Jan Peter Balkenende, Hollandia volt, kereszténydemokrata miniszterelnöke. A jelenleg az egyik nagy tanácsadó cég "social performance" audit részlegének partnere és az Erasmus egyetem oktatója "Towards a Sustainable Future. Values-based Entrepreneurship in a Time of Disruptive Change" címmel tartott előadást.

Sok érdekes dolgot hallhattunk, 5 alapvető kérdés volt: Miért fontos a fenntarthatóság? Milyen bomlasztó változások vannak? Az üzleti világ és fenntarthatóság viszonya hogyan alakul? Mi a keresztény értéke szerepe? Milyen következményei vannak a mostani változásoknak az egyetemek részére?

Nem adhatom vissza az előadást ma teljességében, de néhány fontos gondolatot azért megosztanék. Balkenende professzor kiemelte, hogy a fenntarthatóság az életminőség miatt fontos (előjött két fogalom: circular economy, ami a gazdasági értéklánc minnél erősebb visszacsatolhatóságáról szól, illetve a megosztott érték teremtésének célja (CSV, creating shared value), amit Michael Porter, stratégia guru és Mark Kramer fogalmazott meg mint üzleti vállalkozás célja) és leginkább az fontos, hogy hosszú távon gondolkodjunk. A vállalatok társadalmi fellelősségvállalásával foglalkozó szakember kiemelte, hogy mindenféle vállalati felelősségvállalási akcióterv, tevékenység értéktelen, ha az nem hiteles. Egy robot példáján mutatva kiemelte, hogy a morális kód életünkben alapvető dolog (vö. Adam Smith: Theory of moral sentiments). A morális kódot értékeink jelentenek, melynek hiteles forrása a keresztény spiritualitás. Végezetül kérdésemre miszerint a jelen alacsony olajár környezetben milyen kilátásai vannak a megújuló erőforrások használatának a volt holland miniszterelnök kiemelte, hogy a középtávú iránynak a megújulók minnél szélesebb körű használatának kell lennie, de az őszinteség is legalább olyan fontos. A gazdaság működéséhez, a megfelelő életminőséghez szükség van energiára és sorban mondhatjuk, hogy ilyen energiát nem használunk, olyat nem használunk, de végül szükség van rá, hogy valami energiát használjunk.

Summa summárom sáfárok vagyunk és ezt hitelességgel, értékeinkkel és hitünkkel összhangban kell megélnünk.