Házasság: szabadság és felelősség

01_kanaimennyegzo.jpg2008 óta Valentin nap környékén nemcsak a rózsaszín lufikra és bonbonokra figyelhetünk fel, hanem egy szép kezdeményezésre a Házasság hetére. Ennek a programsorozatnak egyik fontos eleme, hogy többek között a példa erejével segítsen azoknak, akik még házasság előtt állnak, vagy éppen a házasság szép, de időnként rögös útján járnak. Előző posztomhoz hasonlóan a házasság esetében sem győzöm hangsúlyozni, hogy a példa ereje az egyik legfontosabb erő lehet abban, hogy a fiatalok merjenek elköteleződni, a házasok pedig együtt fejlődve tudjanak nap, mint nap továbblépni. Érdekes dolog, hogy János evangéliuma szerint Krisztus először egy mennyegzőn, a kánai mennyegzőn tett csodát.

Mivel 2015-ben ma, február 8-án indulnak a Házasság heti programok, ennek apropóján megosztanék néhány gondolatot olvasóinkkal a házasság és szabadság és felelősség viszonyáról.

  • A férj és a feleség együtt egy király és királyné, egy kis ország vezetői: Bizánci rítusú katolikusként mindenekelőtt felidézném a gyakran misztikusnak tekintett házassági koronázási szertartást. Az érdekesnek tűnő szertartás mögött mély szimbolika van. A korona egyszerre jeleníti meg a királyi koronát, a vértanúk koronáját, győzelem koronáját és Isten országának koronáját. A házastársak "eggyé válva és majd gyermekeikkel együtt építik tovább Isten országát, amelynek most már ilyen eggyé vált élettel a polgárai." (forrás: Ivancsó István - Görögkatolikus szertartástan). A számunkra a házasság szentségét kiszolgáltató lelkész ezt a magyarázatot még annyival egészítette ki, hogy a férj és a feleség együtt egy kis mennyországot valósítanak meg, mint király és királynő. Ez kitüntetést és felelősséget is jelent. 
  • Az igazi szabadság a közösségben valósul meg: II. János Pál rendszeresen megnyilatkozott a házasság fontosságáról. Ezekben kiemelt jelentőséget tulajdonít a személy megvalósulásának a házasság közösségében:  "A személy azáltal valósul meg, hogy az igazságban gyakorolja a szabadságot. A szabadság nem jelenthet képességet bármi megtételére, mert jelentése önajándékozás. Mi több: az ajándékozás belső fegyelmezettségét jelenti. Az ajándékozásba nemcsak az ajándékozó szabad kezdeményezése van beleírva, hanem a kell dimenziója is. Mindez megvalósul a „személyek közösségében”. S már benn is vagyunk minden család szíve közepében." (Levél a családokhoz II. János Pál pápa, 1994-ben, a Család Évében, 14-es pont)
  • A kihívások erősítik a házasságot: Idén Tomka János és felesége a házaspár arcai a Házasság hetének, hús-vér emberek, egy üzletember, egyetemi oktató és egy építészmérnök. Mivel részállású egyetemi státuszom a Tomka János által vezetett tanszékhez kötődik, számomra még személyesebb a program üzenete, amit a Family magazin friss számában megjelent interjúban is őszintén megjelenítenek: ".. a válsághelyzetek a rosszul működő kapcsolatokat tovább rombolhatják, a jól működőeket viszont megerősíthetik.  Az elmúlt harminc-egynéhány év alatt nagyon komoly próbatételek értek minket,... de ezek mind közelebb hoztak bennünket egymáshoz. És közben azt is megtapasztaltuk, hogy házasság élni jó és Istennel minden krízis legyőzhető".Bár mi még relatíve fiatal házasok vagyunk, de szülők példáját látva is mondhatjuk, hogy a mennyegző csak a kezdet, de az igazi út még csak aztán kezdődik, az igazi örömmel együtt a kihívások közepette is.

Mindezek csak kósza gondolatok, és nem is állíthatom, hogy a házasság szent titkával kapcsolatosan jómagam minden tudok, de egy biztos, hogy életem egyik legszebb napja volt, amikor 7.5 éve megházasodtam és együtt el indultunk az úton. Persze a megvalósítás nehéz és vannak botlások, szenvedések, de fontos, hogy szívünkbe legyen vésve az apostoli üzenet: "Szeresse hát mindegyiktek a feleségét, mint önmagát, az asszonyok meg tiszteljék férjüket." (Ef. 5.33.)