A Pápa és a Miniszterelnök

margaret-thatcher-pope-john-paul-ii.jpgA kommunizmus bukását három ember nevéhez lehet kötni: II. János Pál, Margaret Thatcher és Ronald Reagan. Egy kor nagy alakjai voltak, akiknek régiónk nagyon sokat köszönhet. Közülük az utolsó távozott ma. 

II. János Pál és Margaret Thatcher kapcsolatáról talán a legtöbbször az 1982-es látogatását emlegetik. Ez volt az első alkalom, hogy a Pápa abba az országba látogatott, ahol a katolikusok hivatalviselését is törvény tiltotta évszázadokig. Mindez Margaret Thatcher hivatali ideje alatt történt.

A látogatás Falkland-háború "csúcspontján" zajlott, nem kevés diplomáciai konfliktustól övezve. A pápának figyelni kellett az argentinok nacionalizmusára*, érzékenységére.

Végül a két vezető találkozására épp emiatt nem került sor. II. János Pál államtitkára azonban egyértelművé tette, hogy miért nem állt ki a vitában a pápa az angolok mellett - Margaret Thatcher kérése ellenére sem: 

Casaroli [the Vatican Secretary of State] said the Pope was “deeply concerned that the outcome of the crisis could be the psychological, political and military separation of the whole of Latin America from the Western World … [which] he saw as an ideological entity.” The Cardinal went on to reveal the Pope’s real fear, namely that: “the Soviet Union would take advantage of the situation to create a gap between Latin America and the West.”

A látogatás körüli diplomáciai háttérmunkáról bővebben: http://areluctantsinner.blogspot.hu/2012/12/margaret-thatcher-to-john-paul-iis.html

* (Ehhez csak egy adalék - az argentin labdarúgó-szövetség elnökének nyilatkozata a foci világbajnokság helyszíne kapcsán: "Az angol pályázattal kapcsolatban pedig csak annyit, hogy ha visszaadják a Falkland-szigeteket, ami hozzánk tartozik, akkor megkapják a voksomat.”)