A fogadásról

arbitrage-spread-betting.gifMár a legutóbbi pápaválasztáskor is jó játék volt a fogadóirodák interneten elérhető odds-ait böngészni. Vélhetően most sem lesz ez másként. Magam is megteszem. A lemondás után egy-két nappal még csak három-négy irodánál lehetett fogadni, most már ez a szám 15 körül van. 

Bár gondolom (remélem) senki nem veszi ezt túl komolyan - igaz legutóbb a konklávé kezdőnapján már egyértelműen Joseph Ratzinger esélyeit mutatták a legjobbnak, másodikként pedig Carlo Maria Martinit sorolták, vagyis "eltalálták" a sorrendet -, de azért nem árt a fogadások világával egy kicsit megismerkedni az adatok értelmezéséhez.

Minden ellenkező értesüléssel szemben a fogadóirodák alapvetően nem a valós nyerési esélyeket próbálják megtippelni, nem azok alapján állítják be az oddsokat. Őket az érdekli, hogy a fogadóik vajon hogyan látják az esélyeket. Egy sport-példával élve: valószínűleg ugyanaz a fogadóiroda (ha nem létezne Internet és határokon átnyúló fogadás) a Reál - Manchester United meccset nem ugyanolyan oddsokkal adná Spanyolországban, mint Manchesterben. Vélhetően ugyanis Manchesterben az átlagosnál többen fogadnának a MU-ra, Spanyolországban (vagy legalábbis annak nagy részén) pedig a Reálra. Nagyon leegyszerűsítve a számítás nagyjából a következő: ha 120-at tesznek A-ra, míg 80-at B-re és a fogadóiroda 10%-ot akar a befizetésekből (működési költségekre, bérekre, profitra) visszatartani, vagyis a 200-ból 180-at akar kifizetni, akkor A-ra másfélszeres (1,5 =180/120), míg B-re 2,25-ös (2,25=180/80) nyereményt fog ajánlani. Alapvetően függetlenül attól, hogy milyenek a meccs, a választás valós esélyei. Persze, ha nagyon nagy az eltérés a fogadások aránya és a valós esélyek között akkor korrigálható ez, de erre viszonylag ritkán kerül sor. 

Mit mutatnak tehát a fogadóirodák adatai? Azt, hogy miképp becslik a fogadók véleményét. A fogadókét, akik vélhetően az átlagosnál egy kicsit ugyan jobban tájékozottabbak (ezért mernek fogadni), de alapvetően mégsem "bennfentes információk" birtokában teszik ezt, a médiából tájékozódnak. Méghozzá vélhetően az angol, amerikai sajtóból, ha feltesszük, hogy a fogadók nagy része brit, illetve angolszász világból érkezik, az angol-nyelvű sajtóból tájékozódik. A kérdés tehát elsősorban az, hogy jól tájékozott-e ez a sajtó a kérdésben.

(Két összefoglaló oldal az esélyekről, ods-okról:
http://www.oddschecker.com/politics-and-election/next-pope/winner és http://odds.betfinder.co.uk/politics/specials/next-pope-2013/)