A benedeki opció: útmutató Európa számára

benedictus.jpgA római katolikus naptár szerint ma ünnepeljük Nursiai Szent Benedek  rendalapító apát, Európa fővédőszentjének ünnepét. A bencés rend alapítója maradandót alkotott: templomot, kolostort épített, támogatta az arra rászorultakat, egyúttal megalkotta a bencés rend Reguláját, ami a latin rítusú szerzetesrendek szabályainak alapjává vált.Egyúttal a VI. században, amikor is nem volt egyértelmű az út tovább (barbár törzsek uralma versus kereszténység) Benedek életművével ahhoz járult hozzá, hogy Európa a kereszténységre alapozott kulturális gyökérrel lépjen tovább. Ezért is válhatott 1964-ben Európa fővédőszentjévé. Ma amikor sokan Európa kríziséről is beszélnek, érdemes megfontolni, hogy mit jelent a benedeki örökség, mit jelent a benedeki opció ("Benedict option").

copyofeuropafinal20cm.jpgÖsszefoglalhatnám egyszerűen (részben édesapámat is idézve), hogy a benedeki örökség lényege, hogy "dolgozni kell"! Teljesen kifejtve "Ora et labora"! "Imádkozzál és dolgozzál". Persze ettől komplexebb a történet. A benedeki opció modernkori felelevenítőjeként az általam olvasott irodalomban többniyre Rod Drehert emlegetik, aki mint a barbarizmusból való kiszakadásként emlegeti a benedeki opciót. De ettől azért többről van szó, ahogy Jared Staudt egy cikkében megfogalmazza a benedeki hagyománynak a lényegi tartalmát, amire nemcsak szerzetesek építhetik életüket. Ennek a következők az alappillérei: (1) az élet és stabilitás rendezett módja, (2) a liturgia (istentisztelet) központi szerepe, (3) vendégszeretet és egyszerűség, (4) kultúra, (5) csend és szemlélődő imádság, (6) tekintély és közösség. Ez nem kivonulást, hanem értékvezérelt "bennmaradást" jelent, Staudtot idézve: koherens, egyszerű és imádság központú életet a modern világban. XVI. Benedek pápa is, amikor Európa problémáiról beszélt, akkor a Szent Benedeki örökség szellemében adott iránymutatást a megoldás irányába.

Mindezt úgy, hogy arra alapozzunk, hogy ahogy az európaiak (is) felelősek a problémáikért, úgy a megoldás is az Ő kezükben van. Hiszen az úgynevezett Toynbbee alapelvet is idézve... a "társadalmak mindig öngyilkosság vagy gyilkoság miatt "halnak" meg, mintsem természeti katasztrófáktól, de szinte mindig öngyilkosságtól". Samuel Gregg a XVI. Benedek által javasoltakat a következőképpen foglalta össze a 2015-ös Acton University-n: 

- Az illúziókkal le kell számolni: nincs azonnal megoldás, nincs garancia a sikerre, értékekre kell fókuszálni és nem politikára vagy diplomáciára:

- Az Európaikat emlékeztetni kell arra, hogy mi a keresztény hit, és kicsoda Krisztus: Szeretet, de Igazság és Ige is

- Szükség van kreatív kisebbségre: hosszú távon gondolkozó, nyitott közegre

Mindez nem valamiféle gépies attitűdöt kell, hogy tükrözzön, hanem elkötelezettséget. értéket, hitelességet kell, hogy jelentsen. El kell feledni az azonnali megoldások illúzióját (ezt az elmúlt hetek történései is bizonyítják számomra) és dolgozni kell, szem előtt tartva életünk spirituális gyökereit is.

Címkék: Európa, Benedek