A világméretű szabályozóhatóságot létrehozni nem kell félnetek jó lesz

Becket.jpgMinden alkalommal elmondom, hogy a Katolikus Egyháznak (és egyéb egyházaknak) elsősorban a kormányzati bürokráciától és a világi hatalomtól kell félnie, nem a "nagyvállalatoktól", a "kapitalizmustól", a "globalizációtól". Ezzel szemben sokan érvelnek a globális szabályozó hatóság szükségessége mellett, hogy megfékezze a nemzetközi kizsákmányolást, korlátozza a pénztőke uralmát, megakadályozza a környezetszennyezést. Ha esetleg meg is értjük a megfékezés, a korlátozás, megakadályozás szükségessége melletti érveket, akkor is ott marad a kérdés: nem jelent nagyobb veszélyt a megfékező, korlátozó hatalom. 

Lássuk a legtöbbek által erre a szerepre kiválasztott (mert az elnyomottak, a szegények iránt oly nagyon elkötelezett) ENSZ legújabb ötletét. Az UNICEF (ugye milyen szépen hangzó szervezet!) Gyermek Jogainak Bizottsága [bocsánat, úgy tűnik ez a hivatalos magyar fordítása - angolul: Committee on the Rights of the Child] legújabb jelentéstervezete, amellett, hogy javaslatokat tesz a Vatikánnak arra, hogy mit is kéne tennie a pedofil papokkal (körülbelül abban a stílusban, ahogy az egyik párt szokott javaslatokat tenni a másiknak, hogy mit kezdjen a korrupt politikusaival - persze a saját korrupt politikusai esetén kikérve ezt magának) tovább is megy:

55. The Committee urges the Holy See to review its position on abortion which places obvious risks on the life and health of pregnant girls and to amend Canon 1398 relating to abortion with a view to identifying circumstances under which access to abortion services can be permitted.
[A Bizottság arra ösztönzi a Szentszéket, hogy gondolja át az abortusszal kapcsolatos pozícióját, véleményét, amely a terhes lányos életét és egészségét nyilvánvalóan veszélyezteti és egészítse ki a Kánon abortusszal foglalkozó 1398 pontját úgy, hogy meghatározza azokat a körülményeket, amelyek között az abortusz megengedhető.]

Akik számára a puszta felszólítás, hogy az egyház változtassa meg a kánonjogát nem eléggé felháborító, azok számára álljon itt hivatkozott kánonjogi passzus: 1398 Ha valaki abortuszt végeztet, latae sententiae kiközösítést von magára. [A person who procures a completed abortion incurs a latae sententiae excommunication.]

Javaslom, ezt soha senki ne felejtse, aki valamilyen világméretű szabályozó hatalom felállítása mellett emel szót! És idézze fel azon katolikus szentek emlékét, akik hatalomra segítettek, támogattak egy-egy uralkodót, hogy utána az az uralkodó az Egyházzal forduljon szembe - az egyház, a vallásszabadság érdekében vértanúságra kényszerítve őt. (A képen az egyik ilyen szent Beckett Szent Tamás.)